Hozzávalók:
280 ml tej
1 csomag por élesztő ( vagy 22g friss élesztő)
60 g margarin vagy vaj
80 g porcukor
1/2 kg sima liszt
1 csipet só
1 tojás
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés:
A tejbe belekeverem a cukrot és meglangyosítom. Ebbe teszem az élesztőt amit 10 perc alatt felfuttatok. Amikor az élesztő felfutott, beleöntöm a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom az egész tojást, az olvasztott vajat a lisztet a vaníliás cukrot és a csipet sót. A 1,5 órás kelesztő-dagasztó programmal elkészítem a kelt tésztát. Mikor a tészta megkelt, négy egyenlő cipóra osztom. A cipókból kb. 60-70 cm rudakat sodrok, és 2-2 rudat 4-es fonással összefonok. Ehhez a 2 rúdból 2 egymást keresztező lefelé fordított V betűt formázok. Majd a bal szélső szálat a következő fölött, majd az azt követő szál alatt majd a következő felett viszem át. Majd megint a bal szélső szálat veszem, és ugyan ezt a fonást csinálom, addig, míg a kalács elkészül majd végét összecsípem.A másik két szálból is fonok egy másik kalácsot. Megkenem a két kalácsot 1 tojás sárgájával, és 1/2 órát kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem180-200 fokra. A másodszor is megkelesztett kalácsot még egyszer lekenem tojás sárgával, és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm sütőpapírral kibélelt tepsin.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.