Hozzávalók:
A füstölt csülök főzéshez:
1 kisebb hátsó füstölt csülök
10 szem fekete bors
5 szem szegfűbors
4 babérlevél
5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
A káposztához:
1/2 bögre rizs
5 vékony szelet csemege füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 húsleves kocka
1fej savanyított káposzta
70 dkg 30% zsírtartalmú darált sertéshús
2 tojás
5 gerezd zúzott fokhagyma
pirospaprika
bors
majoranna
só ( vagy vegeta )
pirosarany
gulyáskrém
füstölt főtt csülök
csülöklé
2 dl paradicsomlé
olaj
Elkészítés:
A füstölt csülköt fazékba tesszük, és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, az egész hagymát és fokhagymákat és addig főzzük, míg a csontról könnyedén leválasztható lesz a hús, ez kb. két óra. Miután kissé kihűlt, leválasztjuk a csontról a húst, és nagyobb darabokra vágjuk.
3 vékonyabb szelet csemege szalonnát felkockázunk, és kisütjük a zsírját. Mikor a nagyja kisült, adjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát, és dinszteljük puhára egy kis víz hozzáadásával. Mikor a hagyma puha, adjuk hozzá a fél bögre rizst. Öntsük fel fél bögre vízzel majd dobjunk bele egy húsleves kockát. Főzzük addig, míg a rizs magába szívja a vizet, majd hagyjuk kihűlni.
A 70 dkg darált húshoz keverjük hozzá a kihűlt rizst, adjunk hozzá két tojást, ízlés szerint pirospaprikát, majorannát, borsot, sót, pirosaranyat, gulyáskrémet, esetleg egy kis vegetát és 5 gerezd zúzott fokhagymát. Dolgozzuk jól össze a tölteléket.
A savanyított káposzta fejet szedjük leveleire. A levelek vastagabb fő erét egy éles kés segítségével, a levéllel párhuzamos vágással vékonyítsuk el úgy, hogy levágjuk az ér kb. felét. Fontos, hogy a káposzta levél maradjon egyben!
Fektessünk egy levelet a tenyerünkbe úgy, hogy a vastag eres része essen a csuklónk felé. Helyezzünk a levél csuklónk felőli részének közepébe Kb. 80-100 g tölteléket, hajtsuk be a levelet jobbról balról, majd göngyöljük fel. Kb. 20 db töltelékünk lesz ebből a mennyiségből.
A káposztafőző edény alját kenjük ki egy kevés olajjal, és erre helyezzünk két vékony szelet csemege szalonnát. Jó szorosan rakjuk bele a töltelékeket, a hézagokat a feldarabolt füstölt csülökkel töltsük ki. öntsük rá a paradicsomlevet, és annyi füstölt csülök levet, hogy ellepje a töltelékeket. Egy tányérral súlyozzuk le- mert különben a töltelékek felúsznak a folyadék tetejére - és fedjük le.
Tegyük sütőbe 200 fokra egy órára, de fontos, hogy a sütő ne legyen előmelegítve! Egy óra elteltével vegyük vissza a hőmérsékletet 150 fokra és még süssük 1,5 órát. Alsó felső sütést használjunk.
Tejföllel friss kenyérrel fogyasztjuk.
Tipp: A székelyek csombort is raknak a töltelékbe, de mi azt a fűszert nem szeretjük...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.