2014. július 21., hétfő

Bableves

Hozzávalók:

1/2 kg tarkabab
1 fej vöröshagyma
2-3 szál répa
1-2 szál fehérrépa
1/4 zeller + zöldje
1 paradicsom ( vagy 1 ek. sűrített paradicsom)
1 kávéskanál pirosarany
1 kávéskanál gulyáskrém
ételízesítő
2 db babérlevél
1 dl olaj
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
pirospaprika
csipetke

Elkészítés:

A babot egy nappal a főzés előtt be kell áztatni vízbe!
A beáztatott babot bele teszem egy nagy fazékba és hozzá adok ételízesítőt és felöntöm vízzel majd felteszem főni. Így főzöm forrástól számítva kb fél órát. Ekkor ezt az első főző vizet leöntöm róla és újabb adag tiszta vízzel öntöm fel és most már hozzá adom a megpucolt egész hagymát, a paradicsomot (vagy paradicsom levet ) az ételízesítőt a babérlevelet valamint a pirosaranyat és a gulyáskrémet és a zellert a zeller zölddel együtt. Így főzöm addig, míg a bab félpuha nem lesz.  Ekkor hozzá adom a megpucolt és felszeletelt sárgarépát és a negyedekbe vágott fehérrépát és addig főzöm, míg a bab megpuhul. Mikor a bab puha kiszedem a zeller zöldet, paradicsomot, hagymát és a fehérrépát majd berántom  a levest.
A rántáshoz 1 dl olajon 1 evőkanál lisztet megpirítok ( nem pirul meg, csak serceg ) hozzáadom a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. A rántásnak nem szabad csomósnak lenni, inkább híg legyen. Ha szükséges, adjunk még hozzá olajat. Ezzel berántom a levest és hozzá adom a csipetkét is. Ha a csipetkék feljönnek a leves tetejére, akkor elkészült a bableves. Tejföllel szeretjük :-)

Tipp 1 : Ha nem akar megpuhulni a bab, akkor egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát tegyünk a rántás előtt a levesbe.
Tipp 2 : A leves első levét azért öntöm le, mert így kevésbé fog puffasztani a bableves.
Tipp 3: A répát azért adom később a leveshez, mert máskülönben a zöldség teljesen szétfőne mire a bab megpuhul.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.