2018. december 11., kedd

Szódabikarbónás karácsonyfadíszek (NEM EHETŐ!! )

Hozzávalók:

2 dl étkezési keményítő (más néven kukorica keményítő, fontos hogy hófehér legyen)
4 dl háztartási szódabikarbóna ( háztartási boltban kapható nagy kiszerelésben, de vehetünk étkezésit is. Patikában max. 200g-ot adnak egyszerre )
2.5 dl víz

Elkészítés:

A hozzávalókat egy fazékba öntjük, és csomómentesre keverjük. Mérsékelt tűzön folytonos kevergetés mellett elkezdjük főzni. Hamar sűrűsödni kezd, de nekünk kitartóan kell kevergetni addig, míg jó sűrű krumplipüré állagú masszát kapunk. Ez kb. 15-20 perc kevergetést jelent, a végén elég nehéz lesz már, fájni is fog a karunk :-)
Amikor jó, akkor már kezd a massza elválni a teflonos fazék oldaláról.
Készítsünk elő egy nagyobb műanyag zacskót, és a megfőtt masszát rögtön forrón helyezzük a zacskóba és kössünk rá csomót. Pár perc alatt kiszáradhat a tészta, ezért fontos, hogy gyorsak legyünk. A zacskóban hagyjuk kihűlni. Legjobb este megcsinálni, ha kihűlt hűtőbe tenni és másnap szaggatni.
Kihűlés után szépen nyújtható tésztánk lesz, amit kb 4-5 mm vastagra nyújtsunk, és szaggassuk ki karácsonyi formákkal, vagy egyszerűen pogácsaszaggatóval. Egy spatula segítségével a gyúródeszkáról fel tudjuk szedni a figurákat, ha leragadna. Kisebb darabokban nyújtsuk, ne egyszerre az egészet. Így biztos nem fog leragadni. Egy szívószállal lyukasszuk ki a díszeket, és helyezzük őket zsírpapírral bélelt tepsikre. NEM KELL SÜTNI! Hagyjuk szabad levegőn megszáradni a díszeket. Ez a díszek vastagságától függően min 24 óra, de akár két nap is lehet.

Tipp 1: A fenti mennyiségből kb. 40 db díszem lett. De lehet kisebb és nagyobb mennyiségben is készíteni. Az arányok a következők ebben az esetben:
1 egység keményítő
2 egység szódabikarbóna
1+1/4 egység víz

Tipp 2: Írásvetítő fóliára nyomtathatunk képet, és ezt kivágva készíthetünk sablont. Vagy vehetünk készen is sablont pl. amivel a cappuccinót lehet díszíteni.

Tipp 3 : Alkoholos filccel könnyen díszíthető.

Tipp 4: Sütipecséttel is nyomdázható. Ezt már a tepsibe átrakva alkalmazzátok, mert a nyomás miatt nehéz lesz a deszkáról felszedni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.