(Egy kedves ételallergiás ismerősömnek készítettem ezt a tortát, és meg kell valljam, nagyon finom lett. Bár nem retro, de helyet kap a blogon ez a recept is )
Hozzávalók:
Tésztához
15 dkg hámozott őrölt mandula
4 dkg kókuszreszelék
4 dkg kókuszliszt
7 dkg eritrit
10 dkg kókuszzsír ( ha kemény akkor mikróban olvasszuk meg )
1 tojás
1 citrom reszelt héja
Dióhabhoz:
5 tojás fehérje
7 dkg eritrit
15 dkg darált dió
2 evőkanál cukormentes barack lekvár
Továbbá
cukormentes barack lekvár
cukrozatlan kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyúrt tésztát készítünk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kizsírozunk kókuszzsírral, és kilisztezzük kókuszliszttel. A tésztát egyenletesen belenyomkodjuk kézzel a tortaformába ( nem kell a tésztát kinyújtani! ). A tésztát 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Közben a dióhabhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük az eritrittel. Mikor már jó kemény, óvatosan hozzákeverjük a baracklekvárt és a darált diót.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, hagyjuk egy picit hűlni, majd bőven megkenjük baracklekvárral amire egyenletesen rákenjük a dióhabot. Ezután visszahelyezzük a tortát a sütőbe és további 20-25 perc alatt készre sütjük. Amikor a teteje barnulni kezd, készen van.
A tortát hagyjuk kihűlni, majd díszítsük a tetejét kakaóporral és egy éjszakára helyezzük hűtőbe, hogy a tészta megkeményedjen annyira, hogy ki tudjuk venni a tortaformából. Fogyasztás előtt kb 2 órával, már ne tároljuk hűtőben, hogy a tészta finom omlós legyen.
Tipp: A darált mandulát én részben darált dióval helyettesítettem. 10 dkg mandulát és 5 dkg diót használtam.
Tipp: Az eredeti recept ehhez a mennyiséghez 25x30 cm-es tepsit ajánl, süthetjük abban is. Tepsiből könnyebb kiszedni a szeleteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.