2013. december 23., hétfő

Anyukám mákos és diós bejglije (Nagymamámtól örökölt recept )

Hozzávalók
6 rúd /3 mákos,3 diós/ elkészítéséhez

Tésztához:
20 dkg RAMA margarin
1 kg rétes liszt
15 dkg. jó minőségű /mangalica/ zsír
1 dkg élesztő
8 dkg porcukor
1 egész tojás
2 dl tej (élesztő felfuttatásához)
egy csipetnyi só

Mákos töltelékhez:
26 dkg kristálycukor
10-15 dkg mazsola
2,5 dl víz
40 dkg darált mák
1 csapott teáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
20 ml rumaroma

Diós töltelék:
22 dkg kristálycukor
10-15 dkg mazsola
2 dl víz
40 dkg darált dió
1 csapott teáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
4 dkg zsemlemorzsa
20 ml rumaroma


Tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben /2 dl./ felfuttatjuk.
A lisztben a margarint, a porcukrot és a zsírt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást , a sót, majd a tésztát meggyúrjuk. Állaga akkor jó, ha már nem ragad sem a kézhez, sem a deszkához. Az összegyúrt tészta súlyát lemérjük és pontosan 6 felé osztjuk.A hat egyforma súlyú cipót  tálcán lefedve hűtőszekrényben min. 3-4 órát /de akár egy éjszakát is/ pihentetjük.

Mákos töltelék készítése:
A kristálycukorból, 10-15 dkg. mazsolával és 2.5 dl. vízzel szirupot főzünk. A darált mákot leforrázunk az elkészült sziruppal, belereszelünk 1 citrom héját, beleteszünk egy csapott teáskanál fahéjat, 20 ml. rumaromát, majd jól összekeverjük, és  hagyjuk kihülni.

Diós töltelék készítése:
A kristálycukorból, 10-15 dkg. mazsolával és 2 dl. vízzel szirupot főzünk. A darált diót leforrázunk az elkészült sziruppal, belereszelünk 1 citrom héját, beleteszünk egy csapott teáskanál fahéjat, 4 dkg. zsemlemorzsát, és 20 ml. rumaromát, majd jól összekeverjük és hagyjuk kihülni.

Bejgli készítésénél a tészta és a töltelék súlyának meg kell egyeznie. Ugyanis ha túl sok töltelék kerül a bejglibe, akkor kireped! Ezért a töltelékekből ugyan annyi súlyú porciókat mérünk ki, mint amennyi egy tésztacipó súlya. Az egyes porciókat fóliába csomagolva hűtőszekrényben tároljuk további felhasználásig.Általában maradni szokott a töltelékből, de ez vaníliás kifli vagy palacsinta töltelékként felhasználható később.

A bejgli készítése mesterfogásai:

A cipókat téglalap formára / kb. 32x20 cm/ nyújtjuk lisztezett deszkán ( először kézzel henger alakúra sodorjuk a cipót, majd sodrófával nyújtjuk tovább ), megkenjük egy-egy adag töltelékkel,  oldalait behajtjuk, majd felgöngyöljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk távolságot tartva mert sütéskor kicsit megdagad. Felvert tojással megkenjük, és fél óráig a helyiség melegebb helyén /letakarás nélkül/ pihentetjük, utána ismét megkenjük tojással és hidegebb helyen tartjuk míg a tojás megszárad /megrepedezik/. Ez kb 30 perc szintén, de lehet hogy még több is. Sütés előtt a bejgli oldalát hústűvel szurkáljuk meg egy pár helyen.

Kb 200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, és két, három nap után ajánlatos felvágni.

Amennyiben többszörös adagot készítünk, ajánlatos a tölteléket az adagokat felszorozva
egyszerre elkészíteni, és szétmérve fóliába csomagolva eltenni.Sütés előtti este egy adag tésztát begyúrni, reggelig pihentetni. Reggel új adag tészta gyúrásával kezdeni, majd amíg az pihen az előző esti tésztát feldolgozni,és így a nap folyamán folyamatosan tudunk dolgozni. és akár 3-4 adagot is el tudunk készíteni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.