2015. január 17., szombat

Túróval töltött zsemle

Hozzávalók:

6 db jó minőségű zsemle
1/2 kg tehéntúró
7 evőkanál cukor ( helyettesíthető nyírfacukorral vagy édesítőszerrel)
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
3 evőkanál prézli
1 marék mazsola
kb. 1,5 dl tej ( zsemlék belsőségének áztatásához +  a kibelezett zsemlék belocsolásához )
kb 10 dkg margarin

Elkészítés:

A zsemlék tetejét levágom. A belsejüket kézzel kiszedegetem és egy tálba rakom. A kiszedett zsemlebelsőséget kis tejjel éppen hogy meglocsolom , és hozzá adom a túrót, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojás sárgáját és jól összekeverem. A tojások fehérjét felverem kemény habbá és a túrós masszához adom. Végül hozzá keverem a mazsolát és a prézlit   A kibelezett zsemléket kevés tejjel belocsolom ( ne áztassuk el őket, csak éppen hogy egy picit kell meglocsolni!), majd megtöltöm a túrós töltelékkel és a kalapjukat a tetejükre helyezem. Egy tepsire teszek sütőpapírt és erre helyezem a zsemléket úgy, hogy egy pici margarint kenek az aljukra és a tetejükre is. Kb 200 fokos sütőben 1/2 órát sütöm őket. Sütés közben a kalapjuk meg fog emelkedni, mert a töltelék dagadni kezd, de mikor egy picit meghűl, akkor vissza fog ereszkedni. Porcukorral hintve tálaljuk.

Tipp: Prézli azért kell bele, hogy ne legyen nagyon folyós. Ha kisebbek a tojások, akkor lehetséges, hogy kevesebb prézli is elég.
Tipp: A mazsolát lehet rumba vagy rumaromás vízbe is áztatni mielőtt a túróhoz adom. De szűrjük le mielőtt a túróhoz adjuk, mert a rumtól folyós lesz a töltelék.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.