2014. január 11., szombat

Vödrös savanyú

Hozzávalók (30 l-es hordóhoz) :

5 kg apró uborka
5 kg paprika
5 fej karfiol

13,5 l víz
2,5 l 10%-os ecet
60 dkg asztali só (NEM Jódozott!)
2,7 kg cukor
100 g borkén
60 g szalicil ( patikában lehet kapni!)

Fűszerek:
25 g egész bors
15 db babérlevél
15 g szárított kapor
30 g koriander
75 g mustármag
1 torma (meghámozva, csíkokra vágva)


Savanyúságlé elkészítés:

Az elrakás előtti nap érdemes a savanyúság levét megfőzni. Ehhez a vizet az ecetet a sót és a cukrot a fűszerekkel és a tormával együtt felforralom. Ha forr belerakom a borként és ezzel együtt is forralom egy kicsit, majd hagyom hűlni. 

Amikor a borkén belekerül a forrásban lévő lébe, akkor erősen habzani fog, és ha fölé hajolunk és belélegezzük, akkor szúros szaga van!
Amikor egy kissé már kihűlt a lé kiveszek belőle kb. 3 dl-ert  amiben elkeverem a szalicilt, majd visszaöntöm a léhez és hagyom teljesen kihűlni. A kihűlt levet a hordóba öntöm. Az előkészített zöldségeket ebbe a kihűt lébe dobálom és kb. 1 hónap múlva fogyasztható. Ahogy űrül a hordó, folyamatosan lehet bele tenni újabb zöldségeket, ki mit szeret.


A zöldségek előkészítése:

Az uborkát nagyon aprólékosan kell megmosni, mert ha egy kicsi kosz belekerül a savanyúba, akkor penészedni vagy forrni kezdhet a savanyúnk ami tönkre teszi az egész munkánkat!
Ezért az uborkát 3x kell megmosni. Először az erősebb szennyeződéstől (föld) tisztítjuk meg, majd a második mosásnál körömkefével egyenként meg kell sikálni, hogy a szőrös részeiből is kikeféljük a föld maradékot, majd a harmadik mosással lesz teljesen tiszta.

A paprikát elég kétszer mosni, majd csumáját kiszedve hosszúkás szeletekre vágni.
A karfiolt rózsáira kell szedni és kétszer jól megmosni. A karfiolt mielőtt a hordóba kerül forrásban lévő vízzel le kell forrázni, majd ki kell hűteni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.