2015. február 5., csütörtök

Rakott krumpli

Hozzávalók:

Kb. 10 db. közepes méretű krumpli ( nagyjából egyformák legyenek)
8 db tojás
1 szál gyulai szárazkolbász
1 kis doboz tejföl
3/4 liter tej
2 evőkanál liszt
ételízesítő
szerecsendió

2 vékony szelet csemege szalonna
10 dkg ráma

Elkészítés:

A krumplikat héjában megfőzőm, majd meghámozom őket. 7 darab tojást keményre főzök, majd ezeket is meghámozom. A kolbászt vékonyra karikázom. Elkészítem a besamel mártást, amihez 10 dkg ráma margarint egy fazékban megolvasztok, majd ráteszem a lisztet Amikor a liszt serceg, folyamatos kevergetés mellet felöntöm a tejjel. Fűszerezem ételízesítővel és szerecsendióval, és addíg főzöm, míg besűrűsödik. Ha elkészült, belekeverem a tejfölt.
Egy tepsit kivajazok, majd bele teszek egy sor felkarikázott főtt krumplit ( amit meghintek sóval ) erre kerülnek a felkarikázott tojások (3,5 db), majd a kolbász fele. Meglocsolom a besamel mártás harmadával, majd újra jön a rétegezés ugyan ebben a sorrendben. A tetejére egy sor krumpli kerül. A maradék 1/3 besamel mártásba belekeverek egy nyers tojást, és ezt öntöm a rakott krumpli tetejére. Két vékony szelet csemegeszalonnát bevagdalok és ezt még ráhelyezem a rakott krumplira. 200 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöm.


Tipp: A főtt tojások elkészítéséhez nagy segítség a tojásfőző berendezés. Ez sokak szerint csak egy felesleges konyhai kacat, de aki egyszer kipróbálta, az garantálom, hogy szeretni fogja. Nagy előnye, hogy a tojások a főzés után könnyen hámozhatóak. Lehet vele kemény, félkemény és lágy tojást is készíteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.