2013. szeptember 15., vasárnap

Piskóta

Piskóta alaprecept, ahogy azt drága nagyikámtól tanultam 

Hozzávalók:

5 tojás ( lemérjük az 5 tojás súlyát )
rétes liszt ( ugyan annyi mint az 5 tojás súlya )
kristály cukor ( ugyan annyi mint az 5 tojás súlya )
10 evőkanál víz ( 2x annyi evőkanál víz mint amennyi db tojás)

Elkészítés:

A tojások sárgáját és a fehérjét külön választjuk. A fehérjéből robotgéppel jó kemény habot verünk. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál vizet. Ezután tesszük bele a lisztet és jól elkeverjük. A tojásfehérje a legvégén kerül a piskótatésztába, de ekkor már nem használjuk a robotgépet, hanem óvatosan fakanállal forgatjuk bele a tésztába. 25 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk. Ebbe tesszük a piskótatésztát és
200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta, akkor megsült.

Tipp 1: Ugyan így csinálhatunk kevesebb tojásból is piskótát. Értelem szerűen akkor a pl. 2 tojás súlyát mérem le és ez alapján mérem ki a liszt és a cukor mennyiségét. A víz mindig kétszer annyi evőkanál mint amennyi a tojások száma. 2 tojásos piskótánál pl. 4 evőkanál.

Tipp 2: Ugyan így készíthetünk kakaós piskótát is. Ebben az esetben:
liszt+2 evőkanál kakaópor súlya=tojások súlya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.