2013. november 23., szombat

Aranygaluska vanilia sodóval

Hozzávalók a tésztához:

3 dl langyos tej
3 evőkanál olaj
5 evőkanál cukor
1 egész tojás
1 csipet só
1/2 kg liszt
1 csomag por élesztő

További hozzávalók:

25 dkg olvasztott ráma
cukrozott darált dió

Hozzávalók a vanília sodóhoz:

3/4 liter tej
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a fent megadott sorrendben a kenyérsütő gép üstjébe rakom, és a 1,5 órás dagasztó-kelesztő funkcióval kelt tésztát készítek. Ha nincs kenyérsütő gép, akkor fáradságos munkával kézzel kell kelt tésztát csinálni a hozzávalókból.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom 7-8 mm vastagra, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Egy tepsit kikenek olvasztott vajjal, majd jó szorosan egymás mellé teszek egy sor kiszaggatott tésztát. Megkenem olvasztott margarinnal, és megszórom bőven cukrozott dióval. Ezt a rétegezést még 2x megismétlem, tehát összesen 3 sor tészta lesz és a tetejére olvasztott vaj és cukrozott dió kerül. Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt megsütöm.

Vanília sodó:

A tojás fehérjét kemény habbá verem. Kb. 2 dl tejbe belekeverem a tojás sárgáját és a pudingport. A maradék tejet a cukorral felforralom, majd hozzákeverem a pudingos tejet. Kevergetés közben besűrítem, majd lezárom alatta a tüzet. A felvert tojás fehérjét óvatosan hozzákeverem habverő segítségével. Egy kis reszelt citromhéjjal még finomabb.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.