2016. január 17., vasárnap

Töltött paprika

Hozzávalók:

Paradicsomléhez:
1/2 liter jó minőségű paradicsomlé ( legjobb a házi )
140 grammos sűrített paradicsom konzerv ( Lidl )
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
olaj
pirospaprika
pirosarany
ételízesítő
cukor

Töltelékhez:
30 dkg darált sertéshús
1/2 bögre rizs
olaj
4 gerezd fokhagyma
1 húsleves kocka
1 tojás
zabpehely
pirospaprika
majoranna
bors


Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A rizst pici olajon megpirítjuk, majd felöntjük fél bögre vízzel. Adunk hozzá egy húsleves kockát és fokhagymapréssel belenyomjuk a fokhagymákat. Amikor a vizet már majdnem magába szívta a rizs, akkor lezárjuk alatta a tüzet és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezzel tulajdonképpen a rizst félpuhára főztük.
Egy tálba helyezzük a darált húst, hozzá adjuk a kihűlt rizst, a tojást és a fűszereket ( pirospaprika, majoranna, só, bors). Kézzel jól összegyúrjuk és annyi zabpelyhet adunk hozzá, hogy formázható húsgombócokat tudjunk csinálni. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és a hegyét keresztben bevágjuk kb. 1 cm hosszan ( így jobban át fog főni a paprika ). A paprikákat betöltjük a töltelékkel, a maradék töltelékből pedig húsgolyókat formázunk, amit lisztben megforgatunk ( így nem fognak főlés közben szétesni ).
Egy nagyobb fazékban kis olajon 1 evőkanál lisztet sercegésig pirítunk, majd szórunk rá pirospaprikát és felöntjük a paradicsomlével. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot az ételízesítőt,pirosaranyat valamint egészben a vöröshagymát, aminek az oldalát pár helyen bevágjuk, hogy jobban kijöjjön az íze. Ízlés szerint cukrozzuk ( kb. 5-7 evőkanál ) és adunk hozzá annyi vizet, hogy viszonylag híg paradicsomlevet kapjunk ( túl sűrű lé nem jó, mert le fog égni főzés közben ).
A fellfort lébe helyezzük a betöltött paprikát és a húsgombócokat, ha szükséges adjunk még hozzá vizet, hogy a gombócokat ellepje. Forrástól számítva 1 óráig főzzük mérsékelt lángon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.