2015. december 19., szombat

Libamáj sütés

Hozzávalók:

1 db hízott libamáj
1,5-2 kg bőrös libaháj
1 liter tej

Elkészítés:

A libamájat sütés elött egy napra tejbe áztatjuk.
A hájat a toklászoktól, pihéktől megtisztítjuk és kb. 10-15x5 cm-es darabokra vágjuk. Legalább kétszer megmossuk a hájat és egy lábasba fektetjük úgy, hogy a bőr felfele legyen a hájas része meg lefele. Ez azért fontos, mert így nem fog leégni. Öntsünk alá kb. 2 dl vizet, de ne lepje el a a hájat.
Teljes lángon, fedő nélkül feltesszük főlni. Addig főzzük, míg el nem kezdenek enyhén barnulni a hájak. Ekkor bőrkével lefele forgatjuk őket mert így kevésbé fog fröcsögni. Amikor a háj halvány barnára sült, krumplinyomóba kiszedjük, és jól kinyomjuk belőle a zsírt. A töpörtyűt egy tálba tesszük és lesózzuk. A kisült libazsírt átszűrjük, és visszamelegítjük.

A libamájat kivesszük a tejből egy papírtörlőre és jól felitatjuk a tejet róla, majd óvatosan belehelyezzük a zsírba. Amikor kezd a máj alja barnulni, akkor meg kell fordítani ( ez kb. 10 perc sütés után következik be, de ez függ a máj nagyságától). Mikor megfordítottuk a májat süssük tovább pár percig, majd szúrjunk bele egy hústűt. Ha a tűre nem ragad máj, és a tű által szúrt lyukon nem jön rózsaszín folyadék, akkor készen van.
Szedjük ki a májat a zsírból és felszeletelve helyezzük egy jénai tálba. Sózzuk meg  és szedjünk rá annyi zsírt, hogy ellepje. Kihűlés után tegyük hűtőbe.
Pirítósra kenve  hagymalekvárral mennyei eledel.


A bőrös libahájat 10-15x5 cm-es darabokra vágjuk

Megmossuk és 2 dl vizet öntünk alá

Teljes lángon, fedő nélkül főzzük

Amikor enyhén barnulna a háj, akkor bőrkével lefele forgatjuk őket mert így kevésbé fog fröcsögni

A kisült hájból krumplinyomóval kinyomkodjuk a zsírt, tálba szedjük, lesózzuk
A libamájat egy napra tejbe áztatjuk

Az átszűrt zsírba sütjük a libamájat

Kisült májat felszeleteljük, jénaiba rakjuk és annyi zsírt szedünk rá, hogy ellepje



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.